Εκλογές

Ο Δημήτριος Παντελής παραιτείται από Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού ενόψει της υποψηφιότητας του στις δημοτικές εκλογές

Με την ολοκλήρωση των εργασιών στην έκθεση τουρισμού Salon Iftm – Porte De Versailles στο Παρίσι κλείνει ένας κύκλος εργασιών που ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια με την πρώτη αποστολή στην έκθεση τουρισμού του Λονδίνου. Όπως όλοι γνωρίζετε ξεκινήσαμε από το μηδέν εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που ορίζει ο Καλλικράτης για κάθε τουριστικό Δήμο.

  • Δημιουργήσαμε με ανοιχτές διαδικασίες την επιτροπή τουρισμού, στην οποία συμμετείχαν επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου, των ενοικιαζόμενων δωματίων, των camping, της εστίασης, της μεταποίησης, των συνεταιρισμών, των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον τουρισμό, και εκπρόσωποι των πολιτιστικών φορέων. Συνεδριάσαμε πάνω από 35 φορές αρχικά στις έδρες των ενοτήτων με στόχο την ενίσχυση της ιδέας του Δήμου και να κάμψουμε τις όποιες ελάχιστες «τοπικιστικές» φωνές υπήρχαν.
  • Φτιάξαμε τον κανονισμό λειτουργίας
  • Αποκτήσαμε γραμματείς αρχικά τη Μαρία Κονδάρα και στη συνέχεια την Ανθίππη Γλούμη οι οποίες με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκαν να εργάζονται εκτός ωραρίου αφού η επιτροπή τουρισμού συνήθως συνεδρίαζε απογεύματα μετά από αίτημα των μελών και τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους.
  • Σε κοινή συμφωνία με του όμορους Δήμους, το μητροπολιτικό Δήμο του Βόλου και το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου , την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, την Ένωση Ενοικιαζόμενών Δωματίων, το Εμπορικό Επιμελητήριο και φορείς της Εστίασης και των φορέων που παρέχουν παράλληλες υπηρεσίες στους επισκέπτες όπως η ιππασία, το ποδήλατο κ. άλλα, ενώσαμε τις δυνάμεις μας τόσο σε υλικό όσο και σε ανθρώπινους πόρους για την υποστήριξη πλέον του προορισμού Βόλος Πήλιο (Volos Pilio). Η προσπάθεια αυτή έγινε ομόφωνα αποδεκτή και είχε ως αποτέλεσμα το σχεδιασμό:
    • Συμμετοχής με τον ΕΟΤ ή σε αυτόνομο περίπτερο κάθε έτος σε 9- 11 χώρες του εξωτερικού (Ολλανδία-Αυστρία-Βέλγιο-Ισδραήλ-Γερμανία-Σερβία-Βουλγαρία-Ρουμανία-Γαλλία-Κύπρος-Πολωνία) και 1-2 εκθέσεις του εσωτερικού (Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Συνολικά πάνω από 50 εκθέσεις.
    • Την προσπάθεια παράλληλης προβολής των τοπικών προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής και των προϊόντων μεταποίησης των συνεταιρισμών στα περίπτερα των εκθέσεων.
    • Πλήρη πακέτα φιλοξενίας (διαμονής, φαγητού & μετακινήσεων) σε ομάδες δημοσιογράφων ή τουριστικών πρακτόρων με στόχο την άμεση επαφή με τον τόπο για καλύτερη προβολή και συνεργασία
    • Τη φιλοξενία τηλεοπτικών εκπομπών παρέχοντας κυρίως σε εθελοντική βάση όλα τα απαραίτητα για τα γυρίσματα (υπηρεσίες και προϊόντα) τα οποία οι δημότες με γενναιοδωρία πρόσφεραν.
    • Τη δημιουργία ενός θεματικού φυλλαδίου από επιδοτούμενου προγράμματος το οποίο προτείνει 10 θεματικές κατηγορίες τουρισμού που μπορεί ο επισκέπτης να κάνει, σε 9 γλώσσες καλύπτοντας ακόμη και τις πιο απαιτητικές ανάγκες όπως τα Εβραϊκά. Παράλληλα στο ίδιο πρόγραμμα δημιουργήσαμε και παραλάβαμε υλικό σε μορφή html με προτάσεις για 3-5-7 ημέρες το οποίο είναι έτοιμο προς χρήση από κάθε ενδιαφερόμενο.
    • Παραλάβαμε το υλικό από το πρόγραμμα charts το οποίο αξιοποιήσαμε στης προβολές και παρουσιάσεις στο εξωτερικό κυρίως λόγω του τηλεοπτικού υλικού το οποίο είχε παραχθεί.
    • Στηρίξαμε την πιθανότητα δημιουργίας καταδυτικών πάρκων, η οποία λόγω της κάθετης αντίθεσης της ομάδας αντιπολίτευσης και κακών χειρισμών ενημέρωσης της κοινής γνώμης εκ μέρους μας δεν έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να χαθεί μια εξαιρετική μελλοντική ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.
    • Καταφέραμε να πείσουμε και τον πιο καχύποπτο ότι ο τουρισμός μας αφορά όλους αφού αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς παράγοντες επιβίωσης των δημοτών όχι μόνο αυτών που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και των υπολοίπων που ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη μελισσοκομία, τη μεταποίηση των προϊόντων και την οινοπαραγωγή.
    • Στηρίξαμε και αναδείξαμε το πρόβλημα που προέκυψε και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, την πιθανότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων. Μια κίνηση η οποία θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον πέρα του θέματος της αισθητικής όσο και για το τουριστικό προϊόν. Δεν είμαστε αντίθετοι με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας αλλά θα πρέπει να στοχεύσουμε σε αυτές που είναι εναρμονισμένες με το περιβάλλον, τον πολιτσμό και την παράδοση του τόπου μας.

Με όλα τα παραπάνω αλλά και με άλλα μικρότερα καταφέραμε να βάλουμε το Δήμο Νοτίου Πηλίου ως ισότιμο μέλλος στη συμμετοχή στα δρώμενα του τουρισμού όπου τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν απών και να διεκδικήσουμε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τους λοιπούς φορείς τη θέση που αξίζει στο Δήμο μας. Σίγουρα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και τα θέματα του τουρισμού παραμένουν διαρκώς επίκαιρα αφού το συγκεκριμένο προϊόν αλλάζει και εξελίσσεται προσπαθώντας να είναι παρών σε ένα άκρως μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

  • Δεν καταφέραμε να βελτιώσουμε τις υποδομές που αφορούν στο οδικό δίκτυο (σήμανση-βελτίωση οδοποιίας, φωτισμός (έστω των σημαντικών διασταυρώσεων) για τα οποία η Περιφέρεια οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της διότι πρόκειται πρωτίστως για θέματα ασφάλειας έναντι της ζωής , αλλά και θέματα που άπτονται του Δήμου μας και δοκιμάζονται οριακά κάθε σεζόν όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ύδρευση, οι θέσεις στάθμευσης, η διέλευση μέσα από κάποια χωριά κυρίως βαρέων οχημάτων  κ.τ.λ.

Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω  τον καθένα και την καθεμία χωριστά για τη στήριξη που μου πρόσφεραν.

  • Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο γραφείο τουρισμού του Δήμου Βόλου και κυρίως στον Γιώργο Παπαμακάριο και τη Γεωργία Ταμπάκη καθώς επίσης στους συναδέλφους αντιδημάρχους του Δήμου Βόλου, και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Ζαγοράς –Μουρεσίου καθώς και τους εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ένωσης Ενοικιαζομένω Δωματίων και του Επιμελητηρίου του Νομού Μαγνησίας
  • Τα μέλη της επιτροπής τουρισμού για τη συμμετοχή, τις προτάσεις, την υποστήριξη αλλά κυρίως για την κριτική με προτάσεις η οποία γεννά αποτελέσματα και ξεφεύγει από την κοινωνική κριτική.
  • Το Δήμαρχο Νικόλαο Φουρτούνα, που αν και νέος στα κοινά με εμπιστεύτηκε , αποδέχθηκε το σύνολο των εισηγητικών –συμβουλευτικών προτάσεων της επιτροπής και τις εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και όλους τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους που αν και αρχικά αντιμετώπισαν με καχυποψία του τι θα θέλαμε να κάνουμε εν τέλει και κυρίως εκ του αποτελέσματος χρόνο με το χρόνο είδαν τις προσπάθειες μας να πιάνουν τόπο. Επίσης όσες φορές στάθηκαν απέναντι μας, μας όπλισαν με επιπλέον δύναμη να επανεξετάσουμε  τι δεν πάει καλά και να προσπαθήσουμε να επαναπρογραμματίσου ώστε να δώσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ενημερώσω και επισήμως ότι θα είμαι παρών στις επόμενες εκλογές με μια νέα κίνηση το Α.Κ.Ε.Π  (Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών ) με επικεφαλής τον κ. Κώστα Γραμμένο , και θέτω στη διάθεση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου αν κρίνουν απαραίτητη την παραίτηση μου από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Τουρισμού. Δεν θα ήθελα εδώ να αναφερθώ στις δυσκολίες και τις προσωπικές απαξιώσεις που υπέστην  διότι θεωρώ ότι ο τουρισμός θα πρέπει να παραμείνει μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες καθώς και ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να υπερασπιστούμε τον εναπομείναντα πολιτικό πολιτισμό.
Απλά επιτρέψτε μου να θυμίσω αρχικά στον εαυτό μου και στη συνέχεια σε όλους ότι στο δημόσιο βίο δεν θα κριθούμε μόνο για όσα κάναμε αλλά κυρίως για όσα δεν τολμήσαμε να κάνουμε έναντι των επόμενων γενεών.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Παντελής

Δημοτικός Σύμβουλος
Πρόεδρος επιτροπής τουρισμού

Previous ArticleNext Article