Εκλογές

Η προεκλογική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Καρδίτσας Ηλία Σχορετσανίτη

Αγαπητές Συνδημότισσες, Αγαπητοί Συνδημότες.

Δε στέκομαι σήμερα ενώπιόν σας για να σας μιλήσω για το μέλλον του Δήμου.

Το μέλλον του Δήμου βρίσκεται ΕΔΩ, ΑΠΟΨΕ, είναι ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

Είναι οι ΝΕΕΣ και οι ΝΕΟΙ της Καρδίτσας που έχουν κατακλύσει την πλατεία, για να συμμετέχουν στη γιορτή που οργανώσαμε, να διασκεδάσουν και να ευχαριστηθούν. Τους το χρωστάμε ΟΛΟΙ μας.

Δύναμή μας η ΔΙΚΗ τους χαρά και ικανοποίηση!

Εδώ και 5 χρόνια βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση του Δήμου. Πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στο ρόλο μας έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αυτών με τα κόμματα και τα επιτελεία. ΕΜΕΙΣ ήμασταν η αντιπολίτευση στο Δήμο.

Εδώ και 5 χρόνια εκθέτουμε τις θέσεις μας.

Όσοι, λοιπόν, επιθυμείτε να ενημερωθείτε για αυτές μπορείτε να πάτε στο διαδικτυακό μας τόπο στο nestor.net.gr και να λάβετε γνώση.

Σήμερα, όμως, δε βρίσκομαι εδώ για να απευθυνθώ σε όσους ψηφίζουν,

αλλά στους νέους και τα παιδιά της πόλης, σε αυτούς που οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν.

Σε αυτούς που έχουμε δημοπρατήσει και εκποιήσει το μέλλον τους χωρίς να τους ρωτήσουμε. Σε αυτούς που έχουν κάθε δικαίωμα στην ελπίδα, γιατί οι ίδιοι είναι η ελπίδα του τόπου.

Εξάλλου, σε σχέση με την νοσηρή τοπική και εθνική πολιτική σκηνή πιο πολλά κοινά έχουμε με τα παιδιά και τη νεολαία. Η νοοτροπία μας, η ιδεολογία μας, η καρδιά μας είναι πιο κοντά στην νεανική αγνότητα και φαντασία παρά σε ένα κόσμο χτισμένο από χρήμα και συμφέρον.

Γι΄αυτούς τους λόγους σήμερα θα μιλήσω στους νέους και τα παιδία. Αλλά και για ένα άλλο λόγο:

Εμείς στο Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ δεν είμαστε κομματικά αποκυήματα κανενός. Έχουμε τη δική μας ιδεολογία. 4 κίονες. 4 πυλώνες. Αυτή είναι η πολιτική μας πυξίδα.

Ένας, ο μεγαλύτερος, είναι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος. Ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Έδωσε όλη του την ψυχή και όλη του την περιουσία στην Πατρίδα θέτοντας το παράδειγμα στο τιμόνι της Ελλάδος. Και εμείς, του φυτέψαμε μια σφαίρα στο κεφάλι και του μπήξαμε ένα μαχαίρι στην κοιλιά. Είμαι η μεγάλη Εθνική μας ντροπή. Αυτός ο άνθρωπος δεν είχε δικά του παιδιά. Θεωρούσε παιδιά του όλα τα ελληνόπουλα. Μάλιστα σπούδαζε με δικά του έξοδα 300 παιδιά στο Παρίσι. Δυστυχώς, ένα από αυτά τα παιδιά ήταν και ο μελλοντικός του δολοφόνος.

Ένας άλλος πυλώνας μας είναι ο συντοπίτης μας Νικόλαος Πλαστήρας. Είχε υιοθετήσει 5 ορφανά που μάζεψε από τα πεδία της μάχης! Τα επονομαζόμενα «ορφανά του Πλαστήρα».

Οι μεγάλοι ηγέτες αγαπούνε τα παιδιά. Και αγαπούνε τα παιδιά γιατί έχουν καρδιά-συνείδηση- πνεύμα αγαθό. Αναγνωρίζουν ότι δε ζει ο άνθρωπος, αλλά το έργο του.

Η δική μας συνείδηση δεν μας επιτρέπει να κάνουμε άλλο, παρά να είμαστε με τα παιδιά της Καρδίτσας. Γι΄ αυτά τα παιδιά πολιτευόμαστε, γι’ τα παιδιά αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μια καλύτερη πόλη. Γι’ αυτά τα παιδιά ψηφίζετε. Σε αυτά τα παιδιά θα μιλήσω σήμερα και σε αυτά παιδιά είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή.

Παιδιά, φίλοι μου.

Αυτή η πόλη και αυτή η πατρίδα που ζούμε σήμερα ελεύθεροι έχει περάσει πολλά. Πάρα πολλά. Πάντοτε οι νέοι ήταν αυτοί που τραβούσαν μπροστά. Να ξέρετε ότι έχετε πολύ μεγάλη δύναμη. Αυτοί που ξεσηκώθηκαν και κάνανε την επανάσταση το 1821 και διώξανε τους Τούρκους ήταν 20χρονα παιδιά. Αυτοί που το 1941 σταματήσανε τους Ιταλούς στην Αλβανία και αναγκάσανε τους Γερμανούς να έρθουνε στην Ελλάδα, να χάσουν χρόνο και να χάσουν τον παγκόσμιο πόλεμο, ήταν πάλι μια χούφτα νέοι από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Άλλαξαν το ρου της παγκόσμιας ιστορίας!

Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι είστε ευλογημένα παιδιά. Ότι έχετε απεριόριστη δύναμη, γιατί ζείτε στην Ελλάδα, την πατρίδα του Χριστού, τη γη των ανυπότακτων. Δε στέκει τυχαία η Ελλάδα εδώ και 3000 χρόνια σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Είστε πνευματικοί απόγονοι του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη. Του Σόλωνα και του Περικλή. Η Ελλάδα έδωσε τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες σε όλο τον κόσμο, αλλά τις δύσκολες ώρες η νέα γενιά ήταν αυτή που έσερνε το άρμα της Ελλάδος στο φως! Ο Μεγαλέξανδρος άρχισε να κατακτά τον κόσμο σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Εσείς, οι νέες και οι νέοι, για ακόμη μία φορά θα κληθείτε να σηκώσετε στις πλάτες σας την Νέα Ελλάδα. Μη περιμένετε τίποτε από την παλιά γενιά. Έχουν παρασυρθεί και τα έχουν κάνει όλα λάθος.

Αυτή τη φορά δε θα δώσετε μάχες σε λαγκάδια και βουνά. Δε θα πάρετε κανένα όπλο στο χέρι για σκοτώσετε εχθρούς. Ο εχθρός είναι ήδη εδώ και τον βλέπουμε κάθε μέρα.

Ξέρετε ποιος είναι ο εχθρός της Ελλάδος μας;

Το ΕΓΩ!

Το δικό μου συμφέρον, απέναντι στο συμφέρον του άλλου. Αυτό μας έφερε εδώ που μας έφερε ως χώρα. Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας, η μεγαλύτερη επιτυχία της νέας γενιάς,  είναι να μετατρέψει το «εγώ» σε «εμείς». Αυτό το όραμα πρέπει να εμπνέει ο εκάστοτε Δήμαρχος με τη δράση του και τη συμπεριφορά του. Να υπηρετεί την ενότητα.

Η Καρδίτσα, η Ελλάδα είναι μια ομάδα. Δεν έχει σημασία ποιος θα βάλει το καλάθι ή το γκολ. Σημασία έχει η νίκη. Σημασία έχει η συμμετοχή.

Σας αρέσει να παίζετε μόνοι σας ή με παρέα; Σας αρέσει να πάτε εκδρομές μόνοι σας ή με ξαδέρφια σας; Σας αρέσει να βγαίνετε έξω μόνοι σας ή με τους φίλους σας;

Έτσι, λοιπόν, οραματιζόμαστε μια Καρδίτσα που θα κάνουμε τα πράγματα παρέα. Που δε θα έχουμε καχυποψίες ο ένας για τον άλλο, αλλά θα ξέρουμε ότι πάμε όλοι για το κοινό καλό. Εσείς οι νέοι καταλαβαίνετε το νόημα καλύτερα από τους μεγάλους.

Γι΄ αυτό, λοιπόν, είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Για να αλλάξουμε την πόλη μας ΜΑΖΙ και να το ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ. Ο Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ θα χτίσει μια Καρδίτσα με τη νέα γενιά, για τη νέα γενιά. Δε γίνεται να χτίσεις κάτι νέο με παλιά υλικά. Είναι αδύνατον.

Μπορούμε, όμως, να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να βρούμε τις ορθές πρακτικές και να τις υιοθετήσουμε. Δεν είμαστε μηδενιστές. Κάποτε, το 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το υφυπουργείο Νέας Γενιάς και έθεσε επικεφαλής τον Κώστα Λαλιώτη. Ήταν πράγματι μια αξιόλογη προσπάθεια για να συμβαδίζει η πολιτική με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της νέας γενιάς. Για διάφορους λόγους, που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια αυτή ατόνισε, παρ’ ότι η γενική γραμματεία υφίσταται ακόμη και σήμερα.

Εμείς αυτή την ορθή πολιτική πρακτική θα την αναβιώσουμε. Θα θεσπίσουμε αντιδημαρχία νέας γενιάς, στην οποία θα πρωταγωνιστούν οι νέοι. Όπως οι μεγάλες ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ εκπαιδεύουν και παράγουν τα δικά τους ταλέντα, η Αντιδημαρχία νέας γενιάς θα εκπαιδεύει τους νέους και θα τους εισάγει στην τοπική πολιτική, μακριά από κομματικές χειραγωγήσεις. Θα επενδύσουμε στα νέα αστέρια της Καρδίτσας και θα τα υποστηρίξουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε αύριο η πόλη μας να μπορεί να τροφοδοτήσει την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και την κεντρική πολιτική σκηνή με ανθρώπους υγιώς σκεπτόμενους, καταρτισμένους, ικανούς να χαράξουν το μέλλον του τόπου με υπευθυνότητα. Θα δώσουμε στη νέα γενιά ΛΟΓΟ και ΡΟΛΟ.  Ήδη τα σχολεία εκλέγουν προέδρους τμημάτων και δεκαπενταμελών συμβουλίων. Εκεί βρίσκεται ένα φυτώριο στο οποίο δε δίνει σημασία ουδείς. Ε, εμείς θα δώσουμε!

Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ σημαίνει Νέα Ελλάδα Σηκώνεται Τώρα. Τη Νέα αυτή Ελλάδα οραματίζομαι να τη σηκώσουμε παρέα. Και θα το κάνουμε γιατί είμαστε Έλληνες. Ικανοί από πέτρες να χτίσουμε Παρθενώνες. Ικανοί να συλλάβουμε παναθρώπινες ιδέες και αξίες όπως η Δημοκρατία και να τις μεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ποιοι είμαστε στον παγκόσμιο χάρτη!

Δε θα ήθελα να σας κουράσω άλλο, εξάλλου όλοι αδημονούμε να υποδεχθούμε τον Toni Sfino και πιο πολύ εγώ. Θα ήθελα να ξέρετε, όμως, ότι κάποτε ήμουν και εγώ παιδί και στα ίδια σχολεία με εσάς έπαιζα, στα ίδια θρανία καθόμουνα και στα ίδια φροντιστήρια πήγαινα. Πονάω αυτόν τον τόπο, μα πιο πολύ πονάω όταν βλέπω να ξεπουλάνε το μέλλον σας. Η μόνη μου Δέσμευση σήμερα εδώ, ενώπιο σας, είναι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, για να διασφαλίσω ότι θα έχετε μέλλον σε αυτό τον τόπο. Σας θέλω δίπλα μου!

Καλή διασκέδαση σε όλους!

Previous ArticleNext Article