Εκλογές

Συνέντευξη με τον Αντώνη Ανδρονίκου, Υποψήφιο Ευρωβουλευτή με την Πλεύση Ελευθερίας

Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να κατεβείτε στις ευρωεκλογές με την  Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου; 
Σας ευχαριστώ πολύ, για την πρόσκληση και που δίνεται την ευκαιρία να μιλήσω, για πολλά από τα πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην χώρα μας. Ιδιαίτερα ο χώρος της παιδείας, βάλλεται συνεχώς από αλλαγές, χωρίς να επιλύονται τα προβλήματα, αλλά να προκύπτουν νέα.
Όσον αναφορά για την απόφασή, μου να κατέβω υποψήφιος, στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες.
Σίγουρα, το ότι, εκτιμώ τη Ζωή, τόσο μέσα από την πορεία της στην πολιτική, αλλά και μέσα από την ανθρωπιστική δράση της στην κοινωνία, όπως η τραγωδία στο Μάτι, διετέλεσε καταλυτικά, στο να συμπορευτώ μαζί της, σε αυτήν τη μάχη που δίνουμε.
Ένας άλλος παράγοντας, είναι η συνέπεια στο λόγο και στις πράξεις της. Τα τελευταία χρόνια, ζούμε ένα απίστευτο πολιτικό σκηνικό. Πριν μερικά χρόνια, κάνεις δεν θα πίστευε ότι θα δούμε μέρες συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σήμερα οι πολιτικές μεταγραφές, έχουν καταντήσει ρουτίνα. Στον καιρό της “κωλοτούμπας” που άλλα λέγονται, πριν τις εκλογές και άλλα γίνονται, υπάρχουν άνθρωποι σαν τη Ζωή, που είναι υπεύθυνοι χωρίς, να κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους.
Κακά τα ψέματα, η Ζωή θα μπορούσε σήμερα, να είναι Υπουργός ή Πρόεδρος της Βουλής, όμως έχει γνώση τη σημαίνει πολιτική ευθύνη. Δε μπορούσε να κοροϊδεύει, αυτούς που τη στήριξαν, για μια καρέκλα. Για αυτό τη στηρίζω και εγώ. Για να υπάρχει, αληθινή εκπροσώπηση της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι διακοσμητική.
Ως Εκπαιδευτικός αγωνίζεστε για τα δικαιώματα  και τη δικαίωση των πτυχιούχων TEI , Πανεπιστημίων και των φοιτητών, που βάλλονται από τις αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των τμημάτων τους, από το σχέδιο “Αθηνά” ως σήμερα. Ποια θα είναι η πρότασή σας και γιατί η εκλογή σας ως ευρωβουλευτής πιστεύετε πως θα  βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα;
Σήμερα τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, συνδέονται όλο και περισσότερο με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού και ιδιαιτέρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην Ελλάδα σχεδόν κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση, αλλάζει και ο σχεδιασμός της. Υπάρχουν πολλά τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης πολλοί πτυχιούχοι είναι απόφοιτοι τμημάτων που έχουν καταργηθεί. Το αν ήταν σωστό ή λάθος να ιδρυθούν είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Το θέμα είναι πως θύματα, είναι πάντα οι απόφοιτοι. Όλα τα νέα τμήματα, που έχουν δημιουργηθεί από τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δεν έχουν ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα. Ακόμα και στο σχέδιο Αθηνά, προβλέπονταν οι ισοτιμίες και αντιστοιχίες των παλαιών τμημάτων με τα νέα. Στη περίπτωση των συνεργείων, δεν προβλέπεται. Υπάρχουν ασάφειες, όσο αναφορά το εθνικό πλαίσιο προσόντων. Οι διετής σπουδές σπουδές όπως των ΙΕΚ αντιστοιχούνται στο επίπεδο 5. Οι ανώτατες τετραετής σπουδές στο επίπεδο 6. Τι γίνεται όμως με τις τριετείς σπουδές, των πανεπιστημίων του εξωτερικού; Αλλά και τι γίνεται με τις τετραετείς σπουδές, της πλειοψηφίας, των Ελληνικών πτυχίων από τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια. Ακαδημαϊκά αναγνωρίζονται, από τα αντίστοιχα πανεπιστήμια της ΕΕ, επαγγελματικά όμως; Πρέπει ως χώρα να εργαστούμε και κυρίως μέσα από τα Ευρωπαϊκά όργανα, ώστε να είναι εξασφαλισμένα τα πτυχία μας σε όλες τις χώρες της ΕΕ,τόσο ακαδημαϊκά όσο και επαγγελματικά.
Τα ΤΕΙ όντως είναι ένα μελανό σημείο από τα πολλά της εκπαίδευσης. Που τοποθετήστε ως προς τα ΙΕΚ; Υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που ακολουθούν αυτή την οδό. Πιστεύετε πως θα ήταν καλό για  εκείνα με τη σειρά τους να μπούνε με κατατακτήριες σε πανεπιστημιακές σχολές; 
Για μένα τα ΤΕΙ δεν αποτελούν μελανό σημείο. Ίσα ίσα η συμβολή στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν καταλυτική. Μην ξεχνάμε ότι πολλά τμήματα διαχρονικά, ήταν υψηλόβαθμα έχοντας μεγάλη ζήτηση. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της ανάπτυξης των επιστημονικών πεδίων μεταξύ και ΤΕΙ. Η χώρα συνεχώς δημιουργούσε νέα τμήματα με αποτέλεσμα και οι δύο τύποι των ιδρυμάτων να χάσουν το ρόλο τους. Θύματα σε αυτό αποτελούσαν κυρίως τα ΤΕΙ. Σήμερα όλο και περισσότερα κράτη εντάσσουν πολλά πεδία τεχνολογικού τομέα στον πανεπιστημιακό. Εκ πρώτης ματιάς, οι συνέργειες ήταν απαραίτητες. Το πρόβλημα είναι τι τηρήθηκε. Επίσης οι αντίστοιχες και οι ισοτιμίες των τμημάτων ήταν απαραίτητες για ένα τέτοιο σχεδιασμό και φυσικά ήταν λάθος από τον Υπουργό να θέσει θέμα κατατακτηρίων.  Ένας φυσιοθεραπευτής, που τελείωσε το 2015 δεν μπορεί να δώσει σήμερα κατατακτήριες για να επιτύχει σπουδές στο ίδιο τμήμα με τα ίδια μέλη ΔΕΠ και υποδομές και έτη φοίτησης. Είναι αντισυνταγματικό. Αν δεν βρεθεί λύση, θα υπάρξει σίγουρα προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα.
Όσο αναφορά για τα ΙΕΚ, θεωρώ ότι σίγουρα έχουν ένα σημαντικό ρόλο στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά παιδιά που τα επιλέγουν. Δεν γνωρίζω γιατί δεν προβλέπονταν ποτέ, η δυνατότητα συνέχισης σπουδών των αποφοίτων. Σίγουρα αυτό αποτελεί σφάλμα. Εφόσον, όσοι φοιτούν στα ΙΕΚ διαθέτουν απολυτήριο λυκείου, θα μπορούσε να προβλέπεται, με ποιον τρόπο, οι απόφοιτοι τους, θα συνεχίζαν τις σπουδές τους,  αν το επιθυμούσαν. Είτε μέσω κατατακτήριων εξετάσεων, είτε με ειδικό ποσοστό, μέσω πανελλαδικών.
Η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι γεγονός γι αυτό και τα αριστερά κόμματα προσπαθούν να ενώσουν τη δύναμή τους σαν γροθιά. Η Πλεύση Ελευθερίας προς τα πού θα πλεύσει μιας και αναφέρετε πως το κίνημά σας δεν κοιτά ούτε δεξιά, ούτε αριστερά; Κι αν δεν θέλετε να ανήκετε σε καμία ομάδα πιστεύετε πως ο λόγος σας θα ακούγεται χωρίς κάποιος άλλος να τον στηρίζει; 
Εμείς πιστεύουμε, πως πρέπει να υπάρχει πολιτική συνέπεια . Πραγματικά σήμερα, αν δούμε την πορεία των υποψηφίων στα ευρωψηφοδέλτια, θα εκπλαγούν οι πάντες. Εμείς πιστεύουμε, σε τίμιος διαφανείς, ανθρώπους. Αυτό θέλουμε να ακουστεί και από εκεί θέλουμε στήριξη. Θα μας θυμηθείτε, όταν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών, θα δούμε ανεξάρτητους, πρώην υποστηριζώμενους εκλεγμένους, με σημαίες διαφόρων αποχρώσεων, που θα κάνουν συμφωνίες, κάτω από το τραπέζι και θα αλλάζουν παρατάξεις σαν τα πουκάμισα. Όλοι αυτοί δεν τους ενδιαφέρει να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και να διεκδικήσουν τα δίκαια. Τους ενδιαφέρει μόνο, να βρουν πολιτική στέγη, για την επανεκλογή τους, μετά από οποιαδήποτε εξέλιξη. Η ακροδεξιά στην Ευρώπη γιγαντώνεται και εξαιτίας αυτών των φαινομένων.
Σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν χαρά μου να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
Previous ArticleNext Article