O Δρ Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος, Σεισμολόγος γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στο ΑΠΘ και στο ΜΙΤ/ΗΠΑ. Ειδικεύεται σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας, πολιτικής προστασίας, σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών. Διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής στο NIED (Iαπωνία), καθηγητής Παν/μίου Tohoku (Iαπωνία), Δ/ντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΄Ερευνας & Τεχνολογίας. Ομιλητής σε πάνω από 200 διεθνή συνέδρια. Έχει διευθύνει πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει πάνω από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις, 7 βιβλία. Οι παραπομπές στο έργο του υπερβαίνουν τις 3800. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και το EuroScience. Ήταν και είναι συνεργάτης σε επιστημονικές δράσεις της UNESCO, της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι Πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποίησης για Τσουνάμι στο ΒΑ Ατλαντικό & τη Μεσόγειο (UNESCO), Μέλος Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου (ΟΑΣΠ) και συνεργάτης του Disaster Risk Management Knowledge Center της ΕΕ. Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα “Στρατηγικές Διαχείρησης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων” (Παν/μιο Αθηνών). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Γεωηθικής.
Ο γνωστός σεισμολόγος παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στη Θεσσαλική Press αναφορικά με την υποψηφιότητα του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου
Συνέντευξη: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Είστε διακεκριμένος σεισμολόγος, επί χρόνια Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και την UNESCO. Τι περιθώρια παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών υπάρχουν στην ευρωβουλή για θέματα πρόληψης φυσικών καταστροφών , καθώς και της κλιματικής αλλαγής;
Η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από την επιστημονική ερμηνεία που μπορεί να δοθεί για τα αίτια που την προκαλούν. Πολλές φυσικές καταστροφές έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την κλιματική αλλαγή, π.χ. δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες. Άλλοι φυσικοί κίνδυνοι, όπως οι σεισμοί, δεν έχουν σχέση. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της μείωσης των φυσικών καταστροφών είναι μείζον. Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (ΕΕ) κάνει μεγάλες προσπάθειες και χρηματοδοτεί αφ’ ενός επιστημονικές έρευνες για την κατανόηση των φαινομένων και αφ’ ετέρου δράσεις προετοιμασίας και πρόληψης.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ συνολικά προσυπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των ρύπων, ως μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προς το παρόν δεν έχει επιτευχθεί μια ενοποιημένη πολιτική στο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Το περασμένο καλοκαίρι αποφασίστηκε η δημιουργία του μηχανισμού Rescue με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία αποθέματος πυροσβεστικών μέσων και άλλου εξοπλισμού, γεγονός που είναι ασφαλώς θετικό, γιατί ο εξοπλισμός θα βρίσκεται στη διάθεση της κάθε χώρας-μέλους. Όμως, βρισκόμαστε ακόμη μακριά από την υιοθέτηση ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου και μηχανισμού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Συνεπώς, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την επεξεργασία προτάσεων γι’ αυτό το κρίσιμο θέμα και τη λήψη σχετικών αποφάσεων.
Η προστασία των πολιτών από τους φυσικούς και τους τεχνολογικούς κινδύνους αποτελεί ύψιστη υποχρέωση τόσο του εθνικού όσο και του κοινοτικού κράτους. Προσθέτω και κάτι που δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι. Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για ανακούφιση πληθυσμών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και άλλες κρίσεις (π.χ. συρράξεις, πόλεμοι) σε όλο τον πλανήτη. Σήμερα η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πάροχο ανθρωπιστικής βοήθειας παγκοσμίως. Αλλά πρέπει η ανθρωπιστική δράση της ΕΕ να γίνει ακόμη πιο έντονη. Επομένως υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων.
Για ποιο λόγο κατεβήκατε στις ευρωεκλογές με το Ποτάμι; Έχει ήδη δύο ευρωβουλευτές γιατί πρέπει να υπάρξει κι άλλη φωνή του κόμματος;
Σε λίγες μέρες, στις 26 Μαΐου, έχουμε την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέων μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Συνεπώς, όλοι οι πολιτικοί χώροι επιδιώκουν τόσο τη συνέχιση όσο και την ανανέωση της εκπροσώπησής τους. Δέχτηκα την πρόσκληση του Ποταμιού να συμμετάσχω γιατί μετά από 30 χρόνια αφ΄ενός στην επιστημονική έρευνα και διδασκαλία και αφ’ ετέρου στη συνεργασία μου με την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, πιστεύω ότι έχω συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση ώστε να ανταποκριθώ στα γενικά αλλά και στα ειδικότερα καθήκοντα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στο Ποτάμι με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αν και πρόκειται για σχετικά μικρό πολιτικό χώρο, διακρίνεται από πλούτο ιδεών και απόψεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και για την αναγέννηση της Ευρώπης, και χαρακτηρίζεται από πολιτικό λόγο σύνεσης και λογικής συνδυασμένης με τόλμη. Το Ποτάμι κινείται στο χώρο του φιλελεύθερου κέντρου και είναι πάντα έτοιμο να υποστηρίξει απόψεις και μέτρα που ωφελούν τη χώρα χωρίς να λογαριάζει αν προέρχονται από δεξιές ή αριστερές πλευρές, αν και αυτές οι δεξιές ή αριστερές «ταμπέλες» είναι πλέον αρκετά παρωχημένες. Δυστυχώς, οι άλλες πλευρές δεν έχουν δεχθεί τις πολύ εποικοδομητικές προτάσεις του Ποταμιού. Για παράδειγμα, επροτάθη η συγκρότηση μόνιμου Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή. Αν είχε γίνει δεκτή πιστεύω ότι σήμερα θα είχαμε μία πολύ καλύτερη για τη χώρα μας Συμφωνία των Πρεσπών. Και κάτι ακόμη. Το Ποτάμι έχει πεντακάθαρα οικονομικά. Δεν πήρε δάνεια, δεν χρωστάει και έχει θετικό ισολογισμό. Αυτό το βρίσκω εξαιρετικά υγιές και μέτρησε στην απόφασή μου να δεχτώ την πρόσκληση για συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο.
Σε ποια μόνιμη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα επιδιώξετε να ενταχθείτε εάν εκλεγείτε;
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας και η ΕΕ δεν περνάνε μόνο οικονομική κρίση αλλά και περιβαλλοντική κρίση. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών κινδύνων που σας προανέφερα, το ενεργειακό και η σταδιακή απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες με αντίστοιχη αύξηση της ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων, η προστασία της χλωρίδας και πανίδας αλλά και ειδικότερα η προστασία των ζώων, όλα μαζί συνιστούν ένα τεράστιο κεφάλαιο για την ΕΕ και τις χώρες-μέλη. Την απόφασή μου την έχω ήδη πάρει. Αν τιμηθώ και εκλεγώ θα ενταχθώ και θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις και γνώσεις στην επιτροπή περιβάλλοντος.
Ποια η στάση σας απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα που απασχολεί την πατρίδα μας;
Αν κοιτάξουμε τα τελευταία χρόνια θα δούμε στην ευρωπαϊκή πολιτική καλές και κακές στιγμές για τη χώρα μας. Μια καλή στιγμή ήταν το πρόγραμμα έρευνας και ανταγωνιστικότητας «Ορίζων 2020» το οποίο ολοκληρώνεται το 2020 και στο οποίο οι Έλληνες επιστήμονες είχαν μία πολύ καλή συμμετοχή. Υπήρξαν και κακές στιγμές. Πέραν της μνημονιακής πολιτικής όπου τα γεγονότα είναι γνωστά, σκέφτομαι ιδιαίτερα το μεταναστευτικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική τελικά υπήρξε τέτοια ώστε να ρίξει σχεδόν όλα τα βάρη στην ελληνική πλευρά. Αυτό είναι άδικο και δεν συνάδει με τις αρχές της αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει τις σχέσεις των κρατών-μελών. Συνεπώς, μετά την ανάδειξη του νέου Ευτωκοινοβουλίου πιστεύω ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και η κατανομή των βαρών διαχείρισης του μεταναστευτικού να γίνει ισοβαρώς για όλες τις χώρες-μέλη στην ΕΕ. Επιπλέον, στο Ποτάμι βρίσκουμε ιδιαίτερα θετική την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Ε. Μακρόν για τη σύσταση ευρωπαϊκού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως είναι τα ελληνικά. Η υιοθέτησή της θα συμβάλλει σημαντικά