Εκλογές

Συνέντευξη της υποψήφιας Ευρωβουλευτή με το Ποτάμι, Μαργαρίτα Γερούκη

Γεννήθηκε το 1967 και κατάγεται από την Καρδίτσα. Ως μέλος οικογένειας στρατιωτικού πέρασε την παιδική της ηλικία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την Κύπρο. Το 1993 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και το 1999 αποσπάστηκε στα τμήματα μητρικής γλώσσας στη Φινλανδία όπου έζησε για δώδεκα χρόνια ως Ελληνίδα της διασποράς. Στη Φινλανδία, παράλληλα με την εργασία της αρχικά και με εκπαιδευτική άδεια αργότερα, ολοκλήρωσε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγωγή Υγείας (Πανεπιστήμιο Jyväskylä) και στη συνέχεια διδακτορικές σπουδές στην Εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Helsinki). Έχει γράψει μια μονογραφία και επιστημονικά άρθρα, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επέστρεψε με την οικογένειά της στην Ελλάδα το 2011. Κατοικεί στο Ρέθυμνο και εργάζεται ως Σχολική Σύμβουλος. Το 2015 ολοκλήρωσε ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (Πανεπιστήμιο Κρήτης). Μιλάει τέσσερεις γλώσσες. Είναι μητέρα ενός εντεκάχρονου σήμερα «ευρωπαίου πολίτη», καθώς με το σύζυγό της μεγαλώνουν το γιο τους βοηθώντας τον να πατήσει γερά στις δύο του ταυτότητες, πολιτισμικές αναφορές και γλώσσες (την ελληνική και τη φινλανδική). Πιστεύει στη δύναμη της Παιδείας, της ομάδας και της συνεργασίας και θεωρεί ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι τα αντίδοτα στην κρίση.

Η κα Γερούκη παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στη Θεσσαλική Press αναφορικά με την υποψηφιότητα της στις Ευρωεκλογές του Μαΐου

Συνέντευξη: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου

Πως αποφασίσατε και διαλέξατε να σταθείτε δίπλα από το Ποτάμι στις ευρωεκλογές μα και γενικά να βάλετε υποψηφιότητα;

Η σχέση μου με το ΠΟΤΑΜΙ ξεκινά από τους πρώτους μήνες της ύπαρξής του. Συμμετείχα ως απλό μέλος και εμπειρογνώμονας του Τομέα Παιδείας από το 2014, ήμουν στο Πολιτικό Συμβούλιο για το διάστημα 2016-2017 και τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου, πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας. Η υποψηφιότητά μου σε αυτές τις Ευρωεκλογές μάλλον έρχεται ως φυσική συνέχεια της πολιτικής μου παρουσίας με το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά και της ανάγκης που νιώθω ως πολίτης να συμβάλλω, αξιοποιώντας την όποια εμπειρία μου, στην πολιτική συζήτηση που αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ως Ελληνίδα και της Διασποράς, κατάγομαι από την Καρδίτσα από ένα χωριό των Αγράφων, αλλά έχω ζήσει, σπουδάσει και εργαστεί ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 25 χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Φινλανδία,θλίβομαι όταν τα άλλα κόμματα περιορίζουν τη συζήτηση για τις  Ευρωεκλογές σε δημοσκόπηση των εσωτερικών μας πραγμάτων. Δυστυχώς έτσι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία που έχουν αποφάσεις που παίρνονται σε επίπεδο ΕΕ για την καθημερινή μας ζωή, από την εκπαίδευση και την εργασία, μέχρι την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ίσως κάποιοι να βολεύονται με αυτό.

Το ΠΟΤΑΜΙ είναι αυτή τη στιγμή το πιο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου. Στήριξε σθεναρά την ευρωπαϊκή μας προοπτική το μαύρο καλοκαίρι του 2015, πληρώνοντας και το πολιτικό κόστος,ενώτώρα είναι το μόνο κόμμα που παρουσιάζει 27 ξεκάθαρες θέσεις για την πορεία της ΕΕ.

Απέναντι στις αυξανόμενες φωνές των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων,δεξιάς ή αριστερής κοπής, το ΠΟΤΑΜΙ προβάλλει την ανάγκη δημιουργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Ενός οργανισμού που θα ενισχύει με κάθε μέσο τη συνεργασία των λαών για την κοινή προκοπή. Χρειαζόμαστε «περισσότερη» Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα διαφορετικές ευρωπαϊκές δομές, πιο αντιπροσωπευτικές και πιο κοντά στους πολίτες. Οι προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν,για παράδειγμα, τις οικονομικές ανισότητες, την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό αλλά και τη διατήρηση της ευρωπαϊκής μας φυσιογνωμίας, κουλτούρας και των ευρωπαϊκών αξιών είναι θέματα που δε μπορεί να αντιμετωπίσει ο κάθε λαός της Ευρώπης ξεχωριστά. Η ένωση είναι η δύναμή μας.

Ως εκπαιδευτικός πιστεύετε θα βάλετε το λιθαράκι σας στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση;

Η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση είναι η πρόταση του Εμμανουέλ Μακρόν με την οποία συντάσσεται και το ΠΟΤΑΜΙ. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλάξουν πολλά πράγματα στην ΕΕ. Νομίζω ότι το BREXIT και όσα επακολούθησαν του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία λειτούργησαν ως συναγερμός γι’ αυτό. Θα πρέπει να παλέψουμε ώστε η ΕΕ να μην είναι μόνο αγορά που διασφαλίζει οικονομικούς δείκτες ευημερίας έτσι γενικά και αόριστα.

Στόχος μας είναι να φέρουμε την ευημερία των πολιτών στο κέντρο της συζήτησης. Αυτό ως εκπαιδευτικός είμαι σε θέση να το καταλάβω και να το υποστηρίξω πολύ ευκολότερα από αν ήμουν οικονομολόγος ή νομικός τεχνοκράτης. Σε όλη μου τη ζωή είχα να κάνω με ανθρώπους: με παιδιά, με τους γονείς τους, με εκπαιδευτικούς από κάθε βαθμίδα. Αυτή την εμπειρία θεωρώ σημαντικό στοιχείο της υποψηφιότητάς μου.

Για παράδειγμα, μπορώ να διαβάσω, πίσω και πέρα από ένα απλό δελτίο που μιλά για τη μείωση της ανεργίας, την αγωνία των νέων ανθρώπων, μαθητών και μαθητριών μου μέχρι χθες, που προσπαθούν να ζήσουν με 400 ευρώ αλλά και των γονιών τους που υποστήριζαν με το υστέρημά τους τόσο χρόνια τη μόρφωσή των παιδιών τους για να τα δουν άνεργα ή κακοπληρωμένα σε δουλειές του ποδαριού, ή μετανάστες σε άλλες χώρες. Δύο από τις θέσεις του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για τις Ευρωεκλογές έχουν να κάνουν με την επέκταση του προγράμματος «Εγγύηση για τη νεολαία» για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας με προγράμματα κατάρτισης σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Θα μπορούσε η Ελλάδα στο μέλλον με τη φωνή σας να απορροφήσει περισσότερα χρήματα για τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Erasmus+;

Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για τα προγράμματα Erasmus+. Έχω προσωπική εμπειρία από τη συμμετοχή μου σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά ευρωπαϊκά προγράμματα για το πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούμε μαζί οι λαοί της Ευρώπης. Εδώ θα ασκήσω και εσωτερική κριτική.

Η Φινλανδία με το μισό πληθυσμό της Ελλάδας απορροφά περίπου αντίστοιχες με την Ελλάδα χρηματοδοτήσεις για τα προγράμματα Erasmus+. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε ως χώρα να προσπαθήσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Τα προγράμματα Erasmus+ δε συμβάλλουν απλά στη διάχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της γνώσης. Ταυτόχρονα φέρνουν τους λαούς μας πιο κοντά. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, γινόμαστε φίλοι και συνεργάτες, συν-δημιουργοί.

Η ΕΕ ήταν η απάντηση στην ανάγκη να μη ζήσουμε ξανά τη φρίκη ενός παγκοσμίου πολέμου. Όταν έχουμε ευκαιρίες να γνωρίσουμε την ιστορία των λαών μας και να ενισχύουμε τις δυνατότητες συνεργασίας και δημιουργίας μεταξύ μας δίνουμε μαθήματα ειρήνης. Γι’ αυτό θυμώνω πάρα πολύ με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι η λύση είναι να κλειστεί η Ελλάδα στο καβούκι της στη λογική της Ψωροκώσταινας. Η Ελλάδα και οι αξίες που διαχρονικά αντιπροσωπεύουμε είναι στην ψυχή της Ευρώπης και της ΕΕ.

Πόσο σημαντικό είναι οι συμπολίτες μας να πάρουν μέρος με την ψήφο τους στις ευρωεκλογές. Πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές αυτές για την Ελλάδα μας;

Η αποχή δεν είναι επαναστατική όπως και οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν είναι δεδομένες και αυτονόητες.Κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλη παράληψη των θεσμών της ΕΕ που μέχρι τώρα δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε στην προσέλευση των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Να σας δώσω ένα παράδειγμα.Αν δούμε την προσέλευση των Βρετανών ψηφοφόρων διαχρονικά, σαράντα χρόνια ψηφίζουν για το Ευρωκοινοβούλιο, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, περίπου 32% έναντι 62%.

Θα μπορούσε,πιστεύω,αυτή η διαχρονικά χλιαρή προσέλευση να δικαιολογήσει ως ένα βαθμό και το BREXIT. Οι Βρετανοί για πολλούς και διάφορους λόγους δεν ένιωσαν ποτέ αρκούντως Ευρωπαίοι και αυτό ήταν ένα μεγάλο πολιτικό σφάλμα της ΕΕ. Είναι καθήκον και ευθύνη όσων πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ένωση να κάνουμε πιο κατανοητό το ρόλο της ΕΕ στη ζωή όλων μας.Βλέποντας τον τελευταίο καιρό τη συστηματική προσπάθεια,μέσω του Διαδικτύου κυρίως,παραπλάνησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων,ιδιαίτερα από κέντρα που εντοπίζονται εκτός ΕΕ,  ξέρουμε ότι έχουμε δυνατούς αντιπάλους που χρησιμοποιούν ανήθικα μέσα.

Δε χρειάζεται να τονίσω,τέλος,πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές αυτές για τη χώρα μας.Βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης και δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις από την Τουρκία και από μεταναστευτικές ροές. Αυτά τα θέματα δε μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Το ΠΟΤΑΜΙ υποστηρίζει την ίδρυση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας, τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού δόγματος και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής για την προστασία των συνόρων της Ευρώπης που είναι και δικά μας. Επίσης, ενιαία πολιτική ασύλου καθώς και έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών χωρών στην κατανομή και ενσωμάτωση των προσφύγων.

Είναι προς όφελος της Ελλάδας λοιπόν να μας αντιπροσωπεύσουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο άνθρωποι που έχουν γνώσεις και θα εργαστούν με σύνεση για να χτίσουν συμμαχίες προς αυτή την κατεύθυνση. Προσωπικά είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ούτε έχω υπάρξει έμμισθο στέλεχος κόμματος. Έχω όμως δουλέψει σε όλη μου τη ζωή για αυτά που πιστεύω. Θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και το σπίτι των παιδιών μας. Δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταρρεύσει.

Previous ArticleNext Article