Εκλογές

Γιώργος Κωστάκος: Συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Γιώργος Κωστάκος γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, με διπλωματική στην Πυρνηνική Τεχνολογία, αλλά οι μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Κεντ (Μεγάλη Βρετανία) επικεντρώθηκαν στις Διεθνείς Σχέσεις με έμφαση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Στη δεκαετία του 1990 εργάσθηκε σε διάφορες θέσεις στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και διοργάνωσε μεταπτυχιακά μαθήματα Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κάποια στιγμή άρχισε να πηγαίνει σε αποστολές του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων στη Νότια Αφρική, ως παρατηρητής των εκλογών που τερμάτισαν το απαρτχάιντ (1994), στην Αϊτή για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (1995), και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την εδραίωση της ειρήνης μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1996).

Από το 2000 έως το 2012 υπηρέτησε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπό τους Γενικούς Γραμματείς Κόφι Αννάν και Μπαν Κιμούν. Μεταξύ των θεμάτων με τα οποία ασχολήθηκε ήταν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων (2000-2003), στρατηγικός σχεδιασμός και μεταρρύθμιση του ΟΗΕ (2003-2006), προώθηση της ανάγκης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (2007), συντονισμός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (2008-2009). Έπειτα υποστήριξε το έργο της  Υψηλόβαθμης  Ομάδας του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Αειφορία, που μεταξύ άλλων προετοίμασε το έδαφος για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (2010-2012). Μετά την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη παρέμεινε εξωτερικός συνεργάτης του ΟΗΕ για θέματα κλιματικής αλλαγής και μεταξύ άλλων υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (2015).

Από το 2013 μέχρι σήμερα είναι ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Εκτελεστικός Διευθυντή του Ιδρύματος για τη Διεθνή Διακυβέρνηση και Αειφορία (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες, ενώ επίσης συντονίζω την θεματική ενότητα κλιματικής αλλαγής στην κοινοπραξία συμβούλων NEEMO που παρακολουθεί την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει διατελέσει Συμπρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου με μέλη ελληνικής καταγωγής εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ και Αντιπρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Φεντεραλιστικού Κόμματος (EFP).

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τον συνδυασμό ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και μας παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη σχετικά με αυτό:

Υπάρχει τομέας της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής στην οποίανπιστεύετε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε ουσιαστικά, εάν εκλεγείτε στο Ευρωκοινοβούλιο;

Ένα καίριο θέμα με το οποίο έχω ασχοληθεί πολύ στενά είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής. Άρχισα την ενασχόλησή μου στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου το 2007 συνέβαλα αποφασιστικά στην σύλλυψη και υλοποίηση της ιδέας για την πρώτη συνάντηση κορυφής για την κλιματική αλλαγή (High-levelEventonClimateChange), η οποία έφερε στη Νεα Υόρκη περίπου 80 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μετά από πρόσκληση του τότε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μούν. Επίσης στον ΟΗΕ συνέβαλα άμεσα στο συντονισμό των προσπαθειών από κοινού κινητοποποίησης κατά της κλιματικής αλλαγής όλων των οργανισμών που αποτελούν το «σύστημα των Ηνωμένων Εθνών», από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη μέχρι την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα. Επίσης διετέλεσα σύμβουλος της Γραμματείας της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για  την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) για μεγάλο αριθμό ετήσιων συνόδων τους, μεταξύ των οποίων και η σύνοδος του Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι που υιοθέτησε τη Συμφωνία  του Παρισιού.

Τα τελευταία χρόνια εργάζομαι στις Βρυξέλλες ως θεματικός συντονιστής για την κλιματική αλλαγή στην κοινοπραξία ΝΕΕΜΟ, στην οποίαν έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της υλοποίησης έργων χρηματοδοτούμενων από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με όλη αυτή την εμπειρία μου και την διπλή μου ιδιότητα ως μηχανικός και διεθνολόγος νομίζω ότι μπορώ να συμβάλω σημαντικά στη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, δίνοντας επιπλέον κύρος και στην Ελλάδα, ως ένας από τους εκπροσώπους της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς βρεθήκατε υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ;

Με τίμησε με την πρόσκλησή του ο επικεφαλής των Πράσινων-Αλληλεγγύη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος με κάλεσε να συνεργαστώ μαζί τους λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησής με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην αρχή δίστασα γιατί έχω τη δουλειά μου που είναι απαιτητική, καθώς και πολλές δραστηριότητες σε εθελοντική βάση για θέματα παγκόσμιας διακυβέρνησης και βιώσιμης ανάπτυξης. Τελικά όμως αποφάσισα να συμμετάσχω γιατί δεν μπορεί να αφεθεί η διαχείριση των κοινών μόνο σε επαγγελματίες πολιτικούς που συχνά δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ήπροτάσεις για λύσεις στα προβλήματα.

Πόσο σημαντική θεωρείτε την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση που ο Εμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει στην εκστρατεία του ενόψει των ευρωεκλογών;

Πολλά από όσα λέει ο Γάλλος Πρόεδρος είναι σωστά και ευπρόσδεκτα σε θεωρητικό επίπεδο. Σε πρακτικό όμως επίπεδο ο κύριος Μακρόν έχει δυσκολίες να κυβερνήσει στο εσωτερικό της δικής του χώρας, με έντονες αντιδράσεις στα μέτρα που παίρνει από τα ‘κίτρινα γιλέκα’ και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Το πολιτικό του κεφάλαιο λοιπόν είναι μάλλον χαμηλό σε σχέση με την αισιόδοξη περίοδο της εκλογής του στην προεδρία. Επίσης, οι φιλολαϊκές κορώνες του κατά μεγάλων επιχειρήσεων, του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα, ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης, κλπ. ακούγονται μάλλον κενές περιεχομένου όταν ο ίδιος έχει συνεργαστεί στενά με όλους αυτούς και έχει πάρει μέτρα υπέρ, όχι κατά τους, στην προηγούμενη καριέρα του.  Τέλος, η Ευρωπαϊκή Αναγέννηση που ευαγγελίζεται ο κύριος Μακρόν έχει έναν πολύ γαλλοκεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος δεν μπορεί εύκολα να συγκινήσει ευρύτερες μάζες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Δυστυχώς,το αρχικό θετικό μήνυμα έχει χάσει το λούστρο του. Χωρίς έργα που να εγγυώνται τις διακηρύξεις, χωρίς πανευρωπαϊκές συμμαχίες, ο κύριος Μακρόν δεν μπορεί να φέρει μόνος κι όπως το επειχειρεί την ευρωπαϊκή αναγέννηση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από μιαν ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων και ανθρώπων που πιστεύουν πραγματικά στην Ευρώπη ως κοινή μας ήπειρο και θέλουν την πρόοδο και καλή διαβίωση όλων των πολιτών της.

Ποιοι οι στόχοι της υποψηφιότητάς σας και σε ποια μόνιμη επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα επιδιώξετε να ενταχθείτε εάν εκλεγείτε για να τους υλοποιήσετε;

Οι Ευρωεκλογές που έρχονται δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα ουσιαστικά, πέρα από συνθήματα και ξεπερασμένες ιδεολογίες, να δώσουμε πάλι περιεχόμενο και ήθος στην πολιτική. Θέλω να συμβάλω στο να σταματήσει η κατηφόρα της απληστίας που οδηγεί σε ακραίες ανισότητες και σε μιαν απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση.Να ξαναμπει ο άνθρωπος και το ευ ζην του/της στο κέντρο των προτεραιοτήτων κυβερνήσεων και αγορών.Να προστατέψουμε το περιβάλλον και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή για το καλό των γενιών που υφίστανται και αυτών που θα ρθουν μετά από εμάς.Να σιγουρέψουμε τη δημιουργική απασχόληση και αξιοπρεπή διαβίωση του αγροτικού πληθυσμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Να δώσουμε στην Ελλάδα και την ενωμένη Ευρώπη μια θέση αντάξια του πολιτισμού και των αξιών που εκπροσωπούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν με τιμήσουν οι Έλληνες πολίτες με την ψήφο τους και γίνω ευρωβουλευτής θα προσπαθήσω να ενταχθώ στις μόνιμες επιτροπές Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Πολιτισμού και Παιδείας, και Εξωτερικών Υποθέσεων. Βέβαια, δεν θα μπορέσω να είμαι μέλος σε όλες αυτές τις επιτροπές και σε άλλες που επίσης με ενδιαφέρουν. Θα λειτουργώ όμως ως μέλος της Ομάδας των Ευρωπαίων Πράσινων, θα συντονίζομαι μαζί τους για τις παρεμβάσεις όλων μας σε όποιες επιτροπές ανήκουμε, και φυσικά θα έχω τη δική μου ψήφο για όλα τα θέματα στην ολομέλεια.

Συνέντευξη: Γιαννοπούλου Ιφιγένεια

Previous ArticleNext Article