Εκλογές

Ισμήνη Μώρου: Συνέντευξη της υποψήφιας Ευρωβουλευτή με το ΚΙΝΑΛ

Η Ισμήνη Μώρου γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όπου και ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές της Σπουδές. Φοίτησε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας και στη Σχολή Ξεναγών. Εργάστηκε ως ξεναγός και εν συνεχεία ως διευθυντικό στέλεχος μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, αποκτώντας βαθιά και ευρεία τεχνογνωσία σε θέματα Τουρισμού.

Προέρχεται από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και υπήρξε υπ. Βουλευτής της ∆ΗΜ.ΑΡ Κέρκυρας, έχει διατελέσει τομεάρχης στον τομέα τουρισμού του κόμματος, ενώ το 2014 ήταν υποψήφια της Αριστερής Κίνησης Ιονίου για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη του νησιού. Είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Γραμματείας Τομέα Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής. Έχει αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και είναι μέλος του ∆ιοικητικού Συμβουλίου της ∆ημοτικής Μονάδας Πρόληψης των Εξαρτήσεων Κέρκυρας καθώς και του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «ΣΤΗΡΙΞΗ» κατά των εξαρτήσεων και του AIDS.

Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου θα είναι Υποψήφια του Κινήματος Αλλαγής διεκδικώντας  μια νέα ισχυρή Ευρώπη όπου κυριαρχούν οι αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της διαφορετικότητας.

Η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι εκείνη που σας οδηγεί να αποκτήσετε λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο;

Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για την συνέντευξη αυτή. Μου δίνετε την δυνατότητα να εκφράσω τις απόψεις μου για κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την κοινή μας ήπειρο! 

  Η άνοδος της ακροδεξιάς προβληματίζει. Η συλλογική ιστορική μνήμη, τόσο του Ελληνικού λαού όσο και της Ευρώπης, δεν επιτρέπει να μην θυμόμαστε τι σημαίνει ακροδεξιά, φασισμός, μισαλλοδοξία, θάνατος.

Το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς όμως δεν είναι τυχαίο, δεν προήλθε από παρθενογένεση, ούτε αντιπαλεύεται με συντηρητικές  πολιτικές.

Είναι πολιτικό καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών να αντιτάξουν, ως Ευρωπαϊκό κεκτημένο,  την Δημοκρατία, την συμμετοχή, την ελευθερία του λόγου, τον διάλογο, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, προκειμένου να ανακοπεί και να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό.

Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλα τα υπόλοιπα που ταλανίζουν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, προστίθεται και αυτό της ακροδεξιάς, το οποίο υπήρξε μία από τις αφορμές για την συμμετοχή μου στις Ευρωεκλογές.

Πόσο σημαντική θεωρείτε την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση που ο Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινιάζει στην εκστρατεία του ενόψει των ευρωεκλογών;

Προφανώς θα εννοείτε μετά την δική του πολλαπλή πολιτική αναγέννηση, ότι εμπνέεται την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση ως ανάδειξη της Γαλλικής μεταρρυθμιστικής επιρροής, εντάσσοντάς την δομικά στο δίπολο Γερμανία ή Γαλλία, για την ουσιαστική διακυβέρνηση της Ευρώπης.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Οι σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης, ειδικά μετά την δραστική συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας, δίνουν όλο και περισσότερες δυνατότητες για την ποιοτικότερη άσκηση της διακυβέρνησης ,με πιο διευρυμένη συμμετοχή, πιο διαφανείς διαδικασίες με στόχο την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης, θεσμική και οικονομική καθώς και την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Ως απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι απασχολούμενη χρόνια στον τομέα του τουρισμού θα μπορούσατε να βάλετε την ψηφίδα σας στο έργο της Αναγέννησης;

  Χαίρομαι για την ερώτηση σας, διότι μου επιτρέπει να αναφερθώ  στη μεγάλη μου επαγγελματική εμπειρία και στην εξειδικευμένη  μου γνώση για τα ζητήματα  του τουρισμού, που προκύπτει από την πολύχρονη ενασχόληση μου με τον επαγγελματικό αυτό χώρο. Όλα αυτά πρέπει βεβαίως  να συνδυάζονται με τις  συγκεκριμένες πολιτικές μου αντιλήψεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί η οικονομία και πως ο παραγόμενος πλούτος να ευεργετεί όσο το δυνατόν περισσότερους.  Με το σκεπτικό αυτό και με την αρχή μου, ότι η « πολιτική δίχως παιδεία είναι κενή νοήματος»  δεν θα μπορούσα να δεχτώ    συντηρητικές πολιτικές.

Θεωρώ καθήκον μου να δράσω υπέρ μιας πολιτικής, για τον τουρισμό, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα του Κινήματος Αλλαγής και κατ’ επέκταση του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Ποιοι οι στόχοι της υποψηφιότητάς σας, τόσο ως γυναίκα όσο κι ως υποψήφια του ΚΙΝΑΛ που θα οδηγήσουν τους πολίτες να σας χαρίσουν την μία από τις τέσσερις ψήφους τους;

Θα σας απαντήσω, με πολύ ξεκάθαρο και πολιτικά έντιμο τρόπο, απευθυνόμενη ευθέως στους πολίτες. Δεν είναι ατομική η προσπάθεια ώστε να έχω μια προσωπική πολιτική ατζέντα την οποία θα προσπαθήσω να εφαρμόσω σε τυχόν εκλογή μου.

Δίνω την πολιτική μάχη των Ευρωεκλογών, από την θέση του υποψήφιου, ενώ κάποιοι άλλοι βοηθούν αυτή την προσπάθεια με διαφορετικό τρόπο.

Όλοι όμως βρισκόμαστε συντονισμένοι στο ίδιο μήκος κύματος και αντίληψης υποστηρίζοντας συγκεκριμένες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για τις  θέσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών οι στόχοι μας είναι να φτάσουμε μέχρι και το πιο απομακρυσμένο μέρος της πατρίδας μας, να κάνουμε σαφές ότι Ευρώπη σημαίνει άποψη και συμμετοχή.

Συνέντευξη: Γιαννοπούλου Ιφιγένεια 

Previous ArticleNext Article