Εκλογές

Απόστολος Νάσιος: Δήμος Βόλου και τοπική Εκκλησία, με συνεργασία, στην υπηρεσία των συμπολιτών μας

Όταν στην αρχή της οικονομικής κρίσης, η οποία έπληξε την πατρίδα μας και την τοπική μας κοινωνία, ως απόρροια της πνευματικής και ηθικής κρίσης, ο μητροπολίτης μας ίδρυε συνεχώς καινούρια Σπίτια Γαλήνης, αρκετοί συμπολίτες μας απόρησαν. Διερωτόταν, ποια μπορούσε να είναι η ανάγκη ύπαρξης τόσο πολλών Σπιτιών Γαλήνης, τα οποία θα διένειμαν σε καθημερινή βάση ζεστό φαγητό σε εκατοντάδες, τότε, συμπολίτες μας. Στην πορεία, βέβαια, δυστυχώς οι πολίτες που προσέρχονταν για το καθημερινό τους φαγητό στην Εκκλησία, αυξήθηκαν.


Η τοπική μας Εκκλησία, βέβαια, έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια πλούσιο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Καθημερινά διακονεί ασθενείς, κακοποιημένες γυναίκες. Με τις δομές αλληλεγγύης της, η τοπική μας Εκκλησία προσφέρει ένα πλέγμα προστασίας στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της μητρόπολης, άρα και στους κατοίκους του Δήμου Βόλου. Από την οικονομική κρίση επλήγησαν, δυστυχώς, χιλιάδες οικογένειες. Είναι, επίσης, γεγονός, ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ακόμη και επιβίωσης, η σκέψη τους πηγαίνει αμέσως στην Εκκλησία και μετά στις κοινωνικές δομές του εκάστοτε Δήμου και της πολιτείας.
Ο Δήμος Βόλου, με τη σειρά του, τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει και ενισχύσει τις κοινωνικές δομές που προσφέρουν βοήθεια στους συμπολίτες, που έχουν ανάγκη. Το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο, η κοινωφελής επιχείρηση ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ με τις υπηρεσίες που προσφέρει να έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και να απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και οικογένειες, ενήλικες, τρίτη ηλικία) καθώς και σε πληθυσμιακές ομάδες με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (Ρομά, Άστεγοι, άποροι, μετανάστες), προσφέρουν αναμφισβήτητα σημαντικό κοινωνικό έργο.
Μεγαλωμένος κοντά στην τοπική μας Εκκλησία και έχοντας σπουδάσει στη θεολογική Σχολή της Θεσσαλονίκης, θεωρώ πολύ σημαντική την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων σε τοπικό επίπεδο. Η ύπαρξη μιας οργανωμένης κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης προς όσους συμπολίτες χρήζουν άμεσης και έμπρακτης βοήθειας, είναι επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη είναι η συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου με την τοπική μας Εκκλησία, καθώς και με φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η Εκκλησία και ο Δήμος Βόλου, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, μπορούν να προσφέρουν πολλά. Να υπηρετήσουν, να διακονήσουν από κοινού τον συνάνθρωπό μας που δοκιμάζεται, κάνοντας πράξη αυτό που η Εκκλησία μας διδάσκει: ο κάθε άνθρωπος είναι εικόνα του Θεού, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων, φύλου.

Νάσιος Αποστόλος, θεολόγος, έμπορος

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Αχιλλέα Μπέο.

Previous ArticleNext Article