ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Λάρισας την Τετάρτη

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες της Λάρισας την Τετάρτη, στήνοντας μπλόκα στους κόμβους Πλατυκάμπου και Φάρσαλων, υλοποιώντας την απόφαση της Πανθεσσαλικής σύσκεψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) καλεί τους αγρότες της Λάρισας να δώσουν μαχητικό «παρών» στα μπλόκα, μέσω της ακόλουθης ανακοίνωσης:

«Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς, το αίσχος των ανοιχτών και εξευτελιστικών τιμών στα προϊόντα μας γενικεύεται, το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνει, επιβάλλεται η αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε ώστε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε, να θρέψουμε τις οικογένειες μας.

Με τους αγώνες μας όλα τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να ικανοποιήσουμε κάποια από τα αιτήματα μας, να αποσπάσουμε λύσεις και να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε με ακόμη χειρότερα μέτρα που υπάρχουν στον σχεδιασμό. Έχουμε την θέληση αλλά και την δύναμη να βγούμε για μια ακόμη φορά στους δρόμους διεκδικώντας:

– Τιμές σε όλα τα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Αυτή την περίοδο που κλείνει η τιμή στο βαμβάκι να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί τον κόπο τους, την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος και να μην επιτρέψουμε την κλοπή του εισοδήματος που γίνεται με χαμηλότερες τιμές 20% σε σχέση με πέρυσι. Το υπουργείο να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να πουληθεί το βαμβάκι σε δίκαιη τιμή.

– Άμεση μείωση στο κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον Σεπτέμβριο. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται δημοσιονομικό έλλειμμα για αφορολόγητο πετρέλαιο ή επιστροφή ΕΦΚ για τους αγρότες, την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό που κατέθεσε για το 2020 προβλέπει πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, κλινικές, ξενοδόχους και αεροπορικές εταιρείες όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, να μην πληρώνουμε εισφορές για την υγεία και πρόνοια αλλά να γίνονται με ευθύνη του κράτους καθώς είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Συντάξεις αξιοπρέπειας και όχι πείνας στους αγροτοκτηνοτρόφους.

– Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να δοθούν άμεσα τα χρωστούμενα, δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2019. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.

Η μαζική συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα που θα στηθούν στον κόμβο Γαλήνης στις 11πμ και στα Φάρσαλα στις 11πμ την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, τα μπλόκα σε όλη την Θεσσαλία, θα είναι το πρώτο βήμα διεκδίκησης και ικανοποίησης των παραπάνω αιτημάτων. Εκτιμάμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις με την μαζική συμμετοχή να αναδειχθεί το πρόβλημα και να δοθούν άμεσες λύσεις.

Να μην λείψει κανείς αγρότης που αγωνιά, που βλέπει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του και πιστεύει στην δύναμη του αγώνα και στο δίκαιο των αιτημάτων μας».

Πηγή: protothema.gr

Previous ArticleNext Article