ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Εντός των ημερών γενναία προκαταβολή για αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή από τον ΕΛΓΑ

Με τον υποδιοικητή του ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα συναντήθηκε στη Αθήνα ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος. Ο κ. Τσιάκος επισκέφτηκε τον υποδιοικητή  με στόχο να ενημερωθεί για την πορεία των εκτιμήσεων και τη διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών μετά την πλημμύρα της 18ης Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Τσιάκο για την επίσκεψη του και έκανε λόγο για την άριστη συνεργασία που είχαν όλο αυτό το διάστημα, με στόχο να προχωρήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων και στη συνέχεια των αποζημιώσεων. Ο κ. Δούκας είπε ότι από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος κ. Λυκουρέντζος όπως και ο ίδιος βρέθηκαν στη Θεσσαλία και έδωσαν τις απαραίτητες κατευθύνσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων. Επίσης ο υποδιοικητής εξήγησε ότι ενισχύθηκε ο τοπικός μηχανισμός με 50 επιπλέον εκτιμητές, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία. Ο κ. Δούκας είπε ότι οι αγρότες μέσα στον Οκτώβριο θα εισπράξουν γενναία προκαταβολή ενώ με γρήγορες διαδικασίες θα προχωρήσει και η οριστική αποπληρωμή τους. Ακόμη υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις θα είναι στο 100% της εκτιμηθείσας ζημίας καθώς δεν θα ισχύσει η παρακράτηση του 20% υπέρ ΕΛΓΑ. Μια ακόμη ευνοϊκή ρύθμιση είναι ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν θα πληρώσουν εκτιμητικά τέλη ενώ ξεκαθάρισε ότι όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός δεν υπάρχει κανένα θέμα με τη συνδεδεμένη.

Το θέμα των ζημιών σε σταβλικές εγκαταστάσεις, αγροτικές αποθήκες κ.λπ έθεσε στον κ. Δούκα ο Δήμαρχος. Ο κ. Δούκας εξήγησε ότι ο ΕΛΓΑ θα συμμετάσχει μαζί και με άλλους συναρμόδιους φορείς στο θέμα των εκτιμήσεων στις ζημιές των πάγιων αγροτικών και κτηνοτροφικών κεφαλαίων, ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί και ο τρόπος αποζημίωσης. Από την πλευρά του ο κ. Τσιάκος ευχαρίστησε τον κ. Δούκα αλλά και τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Λυκουρέντζο για την σπουδαία δουλεία που κάνουν στο επίπεδο της κάλυψης των αγροτικών και κτηνοτροφικών ζημιών. Επίσης τόνισε ότι ζητούμενο για την χειμάζουσα τοπική οικονομία είναι να δοθούν γρήγορα τα χρήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφονται. Τέλος είπε ότι σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή στηρίζει το έργο του ΕΛΓΑ και βρίσκεται πλάι του σε ότι χρειαστεί, ώστε να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων.

Previous ArticleNext Article