ΑΓΡΟΤΗΣ.NEWS

Οι πληρωμές της εβδομάδας: 3,8 ευρώ στους κτηνοτρόφους, προκαταβολή βασικής ενίσχυσης και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για «Ιανό»

Εβδομάδα πληρωμών είναι αυτή που μόλις ξεκίνησε από σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και κλείνει στις 23 Οκτωβρίου. Ίσως είναι η εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί ο μεγαλύτερος όγκος πληρωμών σε σχέση με όλο το 2020. Η επόμενη αναλόγου μεγέθους πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων τοποθετείται περίπου στις 18-22 Δεκεμβρίου.

Δευτέρα 19/10: Το απόγευμα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των αιγοπροβατοτρόφων τα περίπου 3,8 ευρώ ανά θηλυκό επιλέξιμο ζώο. Πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 30.155.000 ευρώ και δίνεται για την ενίσχυση στον τομέα της Αιγοπροβατοτροφίας, με σκοπό να στηριχθούν οι παραγωγοί για τις απώλειες εισοδήματος κατά τη διάρκεια της έξαρσης της νόσου COVID-19 (το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2020).

Τρίτη 20/10: Ψηφίζεται η τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για πληρωμή προκαταβολής των αποζημιώσεων όσων αγροτών επλήγησαν από τον «Ιανό». Η ηγεσία του υπουργείου τοποθετεί την ημερομηνία πληρωμής της προκαταβολής στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Η εξόφληση της αποζημίωσης θα γίνει μετά την έκδοση των πορισμάτων και τους ελέγχους των δηλώσεων ζημιάς, με τη δέσμευση από την πλευρά του ΕΛΓΑ η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σύντομα έτσι ώστε η πληρωμή του υπολοίπου να γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Τετάρτη 21/10: Έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, η πληρωμή ύψους 1,2 εκατ. ευρώ των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Εύβοιας από τις καταστροφικές πλημμύρες των αρχών του Αυγούστου.

Πέμπτη 22/10: Το απόγευμα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων τα χρήματα του 70% της βασικής ενίσχυσης από την ΚΑΠ για το έτος 2020. Πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 750.000.000 ευρώ και δίνεται σε περίπου 590.000 δικαιούχους, όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο (από το 2015 και μετά), μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ το απόγευμα της Πέμπτης και από το πρωί της Παρασκευής στα καταστήματα, για όσους έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς. Για όσους δικαιούχους έχουν λογαριασμό σε άλλη τράπεζα, τα χρήματα θα φανούν και θα είναι διαθέσιμα με μία ημέρα καθυστέρηση.

Πηγή – agro24

Previous ArticleNext Article