Εκλογές

Νικόλαος Ντόκος: Βόλος …. Αργώ- Μουσείο

Ο Βόλος έχει μια ισχυρή πολιτιστική κληρονομιά, μια ενδιαφέρουσα ιστορική ταυτότητα και ευνοϊκές προϋποθέσεις για οικονομική και επενδυτική ανάπτυξη. Στόχος της πόλης είναι η ολοκληρωμένη και πολυτομεακή ανάπτυξη της πόλης του Βόλου, βασισμένη σε δύο κύριους άξονες, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο:

  1. Προώθηση του Βόλου ως πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο, βασισμένη στην πλούσια ιστορική κληρονομιά της περιοχής. Σε αυτά τα πλαίσια, η πόλη του Βόλου θα προσελκύσει επισκέπτες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
  2. Προώθηση του Βόλου ως οικονομικό, εμπορικό και επενδυτικό κέντρο, με στόχο ο Βόλος να δημιουργήσει δεσμούς με τις χώρες του Εύξεινου Πόντου, προσελκύοντας νέους επενδυτές και δημιουργώντας ευκαιρίες για εμπορική και οικονομική συνεργασία. Έτσι ο Βόλος θα γίνει η πύλη της Ε.Ε. για τις χώρες αυτές, ανοίγοντας νέες αγορές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Μέσο σε αυτή την πορεία και προσπάθεια είναι το μυθικό πλοίο «ΑΡΓΩ».

Στη σημερινή Ευρώπη, που αναζητά τα γεωγραφικά της όρια, που επιδιώκει την οικονομική της ανάπτυξη και την ανάδειξη  της πολιτιστικής της κληρονομιάς, η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορά της και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απειλή, είναι ευκαιρία. Είναι ευκαιρία για οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις, για τουριστική ανάπτυξη, για πολιτιστική αλληλεπίδραση, για συνεργασίες μεταξύ της Ευρώπης και των γειτονικών λαών. Αυτή η σχέση έρχεται να αναδείξει την αξία και τη διαχρονικότητα της Αργούς και του μύθου της Αργοναυτικής Εκστρατείας.  Ο μύθος αναφέρεται σε μια αποστολή επανδρωμένη με τους ικανότερους της εποχής που αναζήτησαν νέους πολιτισμούς, νέα όρια και αυτό με όχημα την ΑΡΓΩ.

Σήμερα όχι μόνο δεν αλλάζουν οι στόχοι της αποστολής, δεν αλλάζει ούτε το όχημα. Η ΑΡΓΩ, σύμβολο μιας επιτυχημένης αποστολής, αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης προσπάθειας του Βόλου.

Η κατασκευή του Μουσείου της ΑΡΓΟΥΣ και η αναβίωση της Αργοναυτικής Εκστρατείας, αποτελούσε και αποτελεί ένα όραμα για την πόλη που ο Δήμος Βόλου, ανέλαβε να υλοποιήσει. Αν και ο μύθος έχει σημαντικό τοπικό ενδιαφέρον, γίνεται φανερό και κάθε μέρα επιβεβαιώνεται περισσότερο, ότι η αξία του ταξιδιού και οι  προοπτικές αξιοποίησής του σε διπλωματικό, ιστορικό πολιτιστικό επικοινωνιακό και επιχειρηματικό επίπεδο έχει Εθνικό χαρακτήρα.

Προχωρούμε λοιπόν στην ολοκλήρωση κατασκευής του Μουσείου.

Ντόκος  Νίκος

Τακτικό μέλος Επιτροπής ολοκλήρωσης του Μουσείου της ΑΡΓΟΥΣ

Υποψήφιος Σύμβουλος για την Τοπική Κοινότητα Βόλου με τον Αχιλλέα Μπέο

Previous ArticleNext Article